Emilia Kirova and Tzigani

Recensies cd "Budapest" (Nederlands)

TZIGANI, Budapest, Wild Boar Music WBM 21092 (55’59’’) (Goe Vollek!)

Niet alleen is deze Budapest een verrassing van formaat, het is een wonder dat deze cd sowieso is kunnen ontstaan. De Belgische inbreng is vrij beperkt maar cruciaal. Want Erwin Libbrecht (Wild Boar) gaf de cd uit en Herman De Rycke is niet alleen de bassist van Tzigani, een muzikaal belangrijke rol, hij was ook het cement en de geduldige tolk tussen de twee Hongaren (violist Pal Szomora en cimbalomspeler István Szomora), de Roemeen (accordeonist Iulian Jantea) en de Bulgaarse zangeres (Emilia Kirova).
De Babelse mix, zigeuner- en gebarentaal incluis, nog in de hand gewerkt door de wellicht eentalige gastmusici (doch allen toppers) heeft de opnames daar in de Hongaarse Tom-Tom Studio niet geschaad, integendeel. Budapest bezit de zwier, de kracht en de virtuositeit eigen aan goede zigeunermuziek. Maar het resultaat is bijzonder kleurrijk en afwisselender dan gewoonlijk door de zeer diverse stijlen en benaderingen (Hongaarse en Bulgaarse muziek, bijvoorbeeld, hebben weinig gemeen) en de gewaagde repertoirekeuze.
Hier staat eigen werk naast een stuk van Bregovic uit Black Cat White Cat (Kusturica), een onbekende wals uit Azerbeidjan en het Russische Dve Gitari dat Aznavour ooit opnam, naast bekende maar eigenzinnig gearrangeerde traditionals, tot een haast klassieke rapsodie toe (Hullámzó Balaton). Nooit heb je de indruk van stilistisch verraad. Budapest benadrukt zowaar de sterke elementen in de zigeunermuziek. De term ‘huzarenstuk’ is toepasselijk! (09 08 10)

artwork cd Budapest Tzigani

Online recensies:

www.kwadratuur.be (Kris Baetens 11/12/2010)

www.folkroddels.be (Antoine Légat 12/08/2010

wereldmuziekavonturen.blogspot.com (Karla De Greeve 10/08/2010

TZIGANI, BUDAPEST (Ludwig Van Mechelen www.klassiek-centraal.be 08/03/2010

Tzigani is een cd met zoals u kan verwachten voornamelijk Romamuziek. Maar is het dat wel, ja natuurlijk maar ook ge'Rom'aniseerde nieuwe muziek en eigenlijk klassiek à la Romane uitgevoerd is op dit prettig schijfje te horen. De uitvoerders zijn stuk voor stuk door de wol geverfde zigeunermuzikanten met die ene uitzondering die Vlaming is. De Bulgaarse zangeres Emilia Kirova is klassiek geschoold en je hoort het, het maakt haar zang minder indringend schurend zoals bij de gewone volkse zigeunerin of zigeuner die kwelend zijn leed bezingt. Met haar wordt de zang zachter en voller en beter genietbaar voor de oren die niet gewend zijn aan het andere. Pal Szomora is een totale virtuoos op zijn viool. Niet alleen voor de gekende loopjes zoals enkel zigeuners het kunnen maar ook de geschoolde klassieke ware virtuozen zijn tot dergelijke dingen in staat alleen missen ze de ziel zoals alleen Roma die in hun muziek kunnen leggen. We horen het ook bij de harmonicaspeler Iulian Jantea. Dat is geen rommel of gekraak en gekreun op een aftands instrument waarvan de helft der toetsen hapert: hij speelt muziek, Musica! en wordt begeleid door het instrument van de Roma in Hongarije en Roemenië, de cimbalom hier bespeeld door István Szomora, vliegensvlug slaan zijn 'trommelstokjes' over de snaren zodat je bijna een harp hoort. En in die bende opzwepende en tegelijk dikwijls treurende Romamuziek en liederen wordt de Vlaming Herman De Rycke meegezogen op zijn contrabas. Hij ziet er wel anders uit maar speelt als een échte en zo is het geheel rond. Naast een aantal traditionele liederen en muzikale intermezzi horen we werk van Pal Szomora, Goran Bregovic (uit de spetterende film die iedereen moèt zien van Emir Kusturica Witte Kat, Zwarte Kat) en Jenö Hubay. Een hebbeding deze cd voor wie eens vrolijk wil zijn op een andere manier. Meteen vertel ik er bij dat het ensemble in ons land is gevestigd en je hen voor een prikje, ondermeer dankzij Jeugd & Muziek kan vragen op te treden. De cd wordt op de markt gebracht door Wild Boar Music, in de Benelux verkrijgbaar in de betere platenzaak met bestelnummer WBM 21092.